Ledenmenu

Inloggen

Ledenblad

Friesland toer op zondag 8 juni

 

Likele de Boer, geboren Fries maar de laatste jaren woonachtige in Amsterdam,  had de rit uitgezet met  Folkert Alta uit Harlingen die vorig jaar ons op het spoor had gebracht van het AMC Rambler museum.
De hartelijke ontvangst was bij Pyt Jaarsma  in Hartwerd www.automobielbedrijfjaarsma.nl  . Een prachtig bedrijf gespecialiseerd in Mustangs en US cars. Dit was een tip van Wouter van den Brand uit Harlingen die hier tevreden klant is.
Kentucky Fried Chicken had voor een van z’n commercials een Ford Mustang nodig en kwam op hun zoektocht naar de geschikte “hoofdrolspeler”, snel bij Jaarsma terecht.
Verrassend was de komst van de 1960 Cadillac Ambulance van Ambulance zorg UMCG uit Tynaarlo.
Rik Zijl uit Zuidlaren was van plan om zijn 1941 Cadillac mee te nemen maar door een kleine storing  kwam hij met zijn zoon Koos in een schitterende witte 1962 Oldsmobile Dynamic 88.
Vermeldenswaardig was dat de broer en zuster van Hilda Woudwijk voor hun zus die 50 werd een verrassing had. Zij mocht op deze dag met verschillende Cadillacs meerijden.
Met een stuk of 20 leden was de opkomst zeer goed  gezien het feit dat Friesland voor veel deelnemers een flink eind rijden was. Gelukkig waren er diverse Friese deelnemers waaronder Eef Loonstra die met een “bijna” nieuwe 1960 sedan was gekomen met slechts 17.000 mijlen. Wouter van den Brand uit Harlingen was er met een zeldzame 1994 Concours. Aan het einde van de dag mochten Lina en Fer hiermee een stuk rijden en op de terugweg naar Haarlem heeft Fer al flink nagedacht om zijn Passat t.z.t. weg te doen en een soortgelijke Cadillac aan te schaffen. Martin Smits was gekomen met een 1995 de Ville, dus leuk dat er 2 moderne Cadillacs aanwezig waren die zeer zeldzaam zijn in Nederland maar zeer de moeite waard zijn voor dagelijks gebruik en comfortabel en betrouwbaar rijden. Eigenlijk 3 omdat Gerard en Ferwerda met een kleine Seville waren gekomen.
De eerste stop was bij de familie Cats waar we onze ogen uit keken. Voorin de garage stond de prachtige XLR sport Cadillac die pas gekentekend was en waarmee Jan Cats superblij was. Leuk dat hier de oude en nieuwe Cadillacs bij elkaar staan. Vader Cats en de zonen Klaas en Fedde-Jan zijn vaste bezoekers van Hershey en hebben daar veel bijzondere klassiekers gekocht, niet alleen Cadillacs maar ook Buick, Nash . Het is een nostalgische verzameling en er stonden ook naast automobielen ook en een paar MAN trekkers.
De stop was eigenlijk te kort maar we hadden veel op het program staan dus op weg naar  de prachtige boerderij met gezellige bar van Walter Harmens waar een warm buffet voor ons klaar stond. Walter heeft een cateringbedrijf in Harlingen en is trotse bezitter van een groene 1968 Coupe de Ville.
Daarna door naar het AMC Rambler museum in Berlikum. Daar werden we verwelkomd door  de zoon en 2 dochters van de oprichter Klaas van Dijk die op vakantie was.
Het begon met een AMC Gremlin. Daarna begon Klaas te verzamelen met als resultaat meer dan 50 Ramblers en AMC modellen in een voormalige opslagloods voor kunstmest. De familie had ook interesse in de Chevrolet Corvairs en begon die te verzamelen. Niet alleen de personenwagens maar ook de bestelwagens en de pick up. In totaal staan er meer dan 200 auto’s in het museum.